Deze pagina afdrukken
maandag, 19 juni 2017 10:12

Poeheeeeeeee wat een transformatie

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Vorige week zondag ben ik samen met mijn lief bij een dagworkshop van Jan Bommerez geweest in het zuiden des lands (lees: bijna Belgie, hihi). Het was een prachtige zonnige dag op een prachtige plek midden in de natuur. Genieten samen, helemaal omdat het ook onze eerste trouwdag was. We gaan elk jaar op deze dag iets bijzonders doen. Dat hebben we die dag besloten. Het kwam zo uit dat we deze dag naar Jan gingen en dit is een traditie die we willen starten. Mijn lief wist wel dat we naar Jan zouden gaan, maar hoe en wat, daar had hij geen weet van. Oftewel ik heb hem om sleeptouw genomen, naar iemand van wie ik een boek aangeraden kreeg tijdens een businesscoaching. Flow en de kunst van het zakendoen. Met op de voorkant een blauwe lucht met een adelaar (mijn zegel), dus een boek op mijn lijf geschreven. En dat is ook echt zo. Dus ik moest deze man gewoon ontmoeten en mijn lief meenemen.

 

Het was een volle en intensieve dag, met heel veel inzichten. Inzichten in mezelf, mijn lief, maar ook de mensen met wie ik werk. 1 van de vragen die naar voren kwamen tijdens deze dag was: ‘wat maakt jou blij?’ Deze vraag kwam echt bij mij naar binnen. Wat maakt mij nou echt blij? Het leven wat ik nu leid maakt mij echt blij. Mijn relatie met mijn lief, onze (bonus-)dochter, samen met onze lieve hond Nell. Mijn werk in mijn praktijk, met de superklanten met wie ik mag werken. Mijn lieve vrienden en familie. Daar ben ik blij om en ben ik dankbaar voor. Ik kan eigenlijk doen wat ik wil, ben vrij in mijn keuzes (natuurlijk in overleg en met gezond verstand). Ik ben net heerlijk op vakantie geweest, in september gaan we nog met z’n 2-tjes lekker weg. De weg die ik met Lunara bewandel en de ideeën die ik heb, de mooie dingen die ik mag doen. De boeken die ik lees en de creatieve uitspattingen die ik heb. De bossen die ik zomaar in kan gaan wanneer ik dat wil, samen met Nell.

 

En toch …..

Toch was ik best vaak verdrietig, boos, angstig. Dan nam het verleden mij over. Namen angst en pijn mij over en kon ik niet blij zijn. Was ik niet in staat datgene te zien wat me zo blij maakt. Kroop ik liever in een holletje om niet meer terug te komen. Of sloeg ik als een malle figuurlijk om me heen en probeerde ik de persoon die mij het liefst te weg te jagen. Hij gaat niet weg, maar ik bleef het wel proberen.

 

Waar komt dit toch vandaan? Ondanks dat ik het zo goed heb, kon het zo omslaan en ebde dat fijne gevoel zo weg. Angst en ook aangeleerde overlevingsmechanismen liggen hieronder. Ik heb al eerder verteld dat ik in de steek gelaten ben door belangrijke mannelijke figuren in mijn leven, vaders en partners, emotioneel en fysiek. Ook omdat ik mij vanwege mijn verleden niet open durfde te stellen, niet kwetsbaar durfde te zijn. Ze gingen weg of hebben mij zo gekwetst, dat ik me moest afsluiten om te overleven.

Op het moment dat je jezelf moet afsluiten om te overleven, sluipen er overlevingsmechanismen in. Deze waren voor mij in de aanval gaan, met mijn woorden. Ik ben altijd goed geweest in woorden, deze gebruikte ik dan ook om mezelf staande te houden. Maar ook om mezelf af te schermen van mensen, vooral mannen, die mij toch pijn zouden doen. Dus dan zocht ik de veiligheid maar bij mezelf en deed alles maar zelf en de rest stootte ik van mij af.

 

Overleven is leven vanuit weerstand

 

 

 

Overlevingsbrein

Ik heb van Jan geleerd dat dit komt door mijn overlevingsbrein. Op het moment dat ik in de weerstand schiet, door welke trigger dan ook. Deze kan heel klein zijn. Dan neemt mijn overlevingsbrein het over en kan ik 1 van de volgende dingen doen. Vechten, dus heel hard ertegenin gaan en mezelf verdedigen. Vluchten, mezelf verstoppen, dichtklappen, helemaal niets meer zeggen, niet meer aanspreekbaar zijn. Of vriezen, letterlijk bevroren zijn, niet in staat om maar wat dat ook te doen. Ik heb ze alle drie weleens ervaren, maar de eerste is toch wel het pad die ik het meest bewandelde. Met als gevolg dat mijn lief ook in de weerstand ging. En dan kon het hard tegen hard gaan, stijfkoppen als we allebei zijn.

Dit is geen gezonde manier van leven. Het gebeurde niet zo heel erg vaak, maar als het gebeurde was het wel heftig en vroeg het veel van ons allebei. Het was onwijs vermoeiend, verdrietig en we wisten niet hoe eruit te komen.

Een ander gevolg hiervan is, dat ik volledig uit mijn flow was. Dus Lunara leed er ook onder. Ik kon mij niet meer concentreren vanwege de vermoeidheid en het plezier was ook uit mijn leven, en dan ben je niet creatief meer. En dat is niet handig als ondernemer.

 

Hoe kom je daar nou uit?

Door uit het overleven te stappen. Door dat deel van je brein je niet meer over te laten nemen. Door even een pauze te nemen en te stoppen. Door jezelf af te vragen, word ik hier nou blij van, ook op langer termijn? Als het antwoord nee is, dan zijn er 3 opties:

 

1 Aanpakken: als je het niet fijn vindt en het je kunt er invloed op uitoefenen, doe er dan iets aan          

2 Accepteren: sommige dingen liggen buiten je invloedssfeer en kun je niet anders dan accepteren, bijvoorbeeld je verleden

3 Afwijzen: als het buiten jouw invloedsfeer ligt en je kunt het niet accepteren, wijs het dan af en loop weg

 

Dus bij alles wat ik nu doe, bedenk ik: Word ik hier blij van? Zo ja, dan ga ik er heerlijk mee door. Zo nee, dan heb ik 3 bewuste keuzes om ermee om te gaan. Bewust, dus niet vanuit mijn overlevingsbrein, maar vanuit een keuze, vanuit gezond verstand en vanuit een houding dat ik houd van mezelf en de mensen om mij heen en voor het zover het in mijn mogelijkheden ligt, goed wil doen.

 

Natuurlijk leven is leven vanuit FLOW

 

 

 

Is het hiermee gedaan?

Nee, ik heb het nodige te verwerken en te vergeven. Waarom vergeven? Omdat ik het daarmee los kan laten. En ik heb een manier gevonden hoe ik de persoon die mij als kind zijnde het meest heeft aangedaan kan vergeven en daarmee de pijn die het gedaan heeft los kan laten. Zodat ik kan leven vanuit plezier, blijdschap, houden van mezelf en flow. Wat ik kon voordat ik 5 was en het leven mij klappen uitdeelde waar ik mee om diende te gaan. Dit verleden ga ik nu bewust aan, pak ik aan, geef het een plek.

 

Daarmee kom ik terug in de natuurlijke staat van flow, die iedereen ervaart als kind. Dat is voor mij natuurlijk leven. Alleen als volwassene doe je dat bewust, wat een kind als gewoon ervaart, omdat het zo is. Voor mij wordt het steeds gewoner nu. Ik leer steeds meer genieten, leven in flow, vanuit plezier. Dat heb ik deze week zeker al gemerkt. Wat een transformatie. En dat vanuit de vraag: word ik er blij van?

 

Wil jij dit ook? Blijf mij dan volgen.

Leef in liefde en verbinding.

 

Hartegroet,

Rilana

Gelezen: 3968 keer
Drs. Rilana Altena

LevensKrachtVerbinder, maanvrouw, verbinder, healer, natuurspiritueel, kennisdrager – en deler, authentiek, puur, daadkrachtig, groot inlevingsvermogen, liefdevol, vol passie en enthousiasme.

www.lunara.nl