Deze pagina afdrukken
dinsdag, 11 april 2017 13:21

Waarom de maan eigenlijk een vrouw is

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Weet jij dat vrouwen vroeger exact volgens de cyclus van de maan menstrueerden? Met volle maan vond de ovulatie plaats en vlak voor de nieuwe maan (donkere maan) tot aan nieuwe maan was de periode van afscheiden en dus van menstrueren, de maantijd. Nu is dat vaak anders, omdat niet alleen kunstmatig licht een (bewezen) invloed heeft op onze hormonen, maar ook de pil, die velen van ons gebruiken. Ik heb de pil zelf ook 25! jaar gebruikt.

Ik ben er ooit mee begonnen, omdat ik zo onder de acne zat. En daarna vond ik het wel handig, met vakanties et cetera en natuurlijk om geen kinderen te krijgen. Mijn acne was inderdaad weg, maar mijn normale cyclus ook. Met alle gevolgen van dien. Mijn lichaam heeft nooit goed kunnen reinigen. Met als gevolg dat ik nu een pijnlijke en langdurige menstruatieperiode heb, er moet veel uit. Wat ik wel merk is dat ik zonder de pil, meer en meer volgens de cyclus van de maan menstrueer. En mijn cyclus ook ongeveer zolang is als de gemiddelde cyclus van de maan, 28 dagen.

De maan wordt in de meeste culturen als vrouwelijk beschouwd. Ze roept dan ook vooral het beeld van godinnen op. De zon wordt dan weer met het mannelijke bewustzijn geassocieerd. Dit is zo geëvolueerd vanuit de landbouwcultuur, omdat de maan er in verband stond met de vruchtbaarheid van de gewassen.

 

De maan en de vrouwelijke cyclus

Lang niet alle vrouwen hebben hun maandstonden tijdens nieuwe of volle maan, dat is duidelijk. Maar de vrouwelijke cyclus loopt gelijk met die van de maan en blijft er steeds mee verbonden.

De verschillende maangezichten hebben namelijk ook invloed op het karakter van de menstruatie:

•             met nieuwe maan – kracht van heling en loslaten

•             wassende maan – groei, nadenken en leren

•             volle maan – hoogtepunt van kracht, magie en vuur

•             afnemende maan – topconditie van lichaam en geest

De grote cyclus van eb en vloed en de fasen van de maan lijken helemaal weerspiegeld in de cycli van de menstruatie.

 

Maan(d), vrouw en de kalender

De allereerste kalenders waren gebaseerd op de nauwe relatie tussen de fases van de Maan en de cyclus van de vrouw. De oudste Maankalender die we kennen is gevonden in het Franse Laussel, een afbeelding met rode oker geschilderd op kalksteen. Men denkt dat deze afbeelding 20.000 a 30.000 jaar oud is. Er is een vrouw op te zien, een moedergodin die met de ene hand naar haar buik wijst, haar vruchtbare baarmoeder, en in de andere hand een sikkelvormige maan ophoudt met daarin 13 inkepingen (het aantal maancycli in het jaar), die ieder met een verschillend instrument gemaakt zijn. Veel oude beschavingen baseerden hun kalenders op een maancyclus, omdat de cycli van de maan hen wellicht het eerst opvielen, bijvoorbeeld de Keltische Maan-bomenkalender.

Zo’n 5000 jaar geleden werd er overgestapt naar de zonnekalender, de mannelijke variant. De dertienmaandelijkse kalender werd bijna volledig afgeschaft en een twaalfmaandelijkse kalender kwam ervoor in de plaats. De oude Egyptenaren begonnen ermee, Julius Caesar nam het over en Paus Gregorius XIII paste het weer aan. In 1700 is deze officieel ingevoerd. De vrouwelijke waarden werden vervangen door de mannelijke. Een totale ommekeer van natuurlijke, cyclische tijd naar een onnatuurlijke lineaire kalender.

 

Met de invoering van de nieuwe tijd, ging het respect voor het vrouwelijke en vrouwzijn verloren.

 

 

 

De nieuwe tijd

De invoering van deze nieuwe tijd, betekende volgens velen de vermindering van de invloed van het vrouwelijke. Het getal 13 (vrouwelijk) werd gezien als ongeluksgetal. Het Christendom maakte zijn intrede en met deze religie werd de rol van de vrouw geheel ondergeschikt gemaakt. Er was geen sprake meer van wederzijds respect. Het christendom was voor veel mannen een ideaal middel om de vrouw te onderdrukken. Het invoeren van de massareligie ging niet meer om de boodschap die Christus wilde uitdragen, het ging om beheersing van de ‘gelovigen’. Er werd een nieuwe hiërarchie ingevoerd en de vrouw was in die hiërarchie ondergeschikt. Er was een God, die over het algemeen werd beschouwd als mannelijk. Er werd immers gesproken over Hij en er was een Zoon van God.                                                                      

Het enige vrouwelijke aspect dat nog werd vereerd was de Maagd Maria. Waarbij aan het woord maagd een heel andere betekenis gegeven werd, dan dat van een zelfstandige vrouw, die alleen rekenschap aan zichzelf verschuldigd was. De Godin was nu verdwenen en als er al iets bekend was van een Godin, een natuurlijke kracht, dan werd dit zo snel mogelijk de kop in gedrukt.

 

Vrouw in de moderne tijd

In onze moderne maatschappij, waarin veel vrouwen een carrière hebben of willen, is er weinig tot geen begrip is voor onze lichamelijke ‘ongesteldheid’. We mogen niet meer toegeven aan deze gift van moeder Natuur. We mogen alleen maar onze mooie kant, de creatieve kant, de kant die straalt van onszelf laten zien. De kant van de jonge vrouw en de moeder. Maar de kant van de rijpe vrouw en de oude wijze vrouw wordt niet gewaardeerd. Deze komt overeen met de pre-menstruale en menstruale fase in onze cyclus. Deze wordt ook letterlijk onderdrukt door het gebruik van de pil. Onder het mom van menstruatiepijn, acne, geen kinderen willen krijgen, onderdrukken wij massaal onze natuurlijke cyclus.

De pil lijkt onschuldig. Het geeft vrijheid op seksueel gebied en heeft gezorgd voor verlichting van pijn en regulering van de cyclus. Maar tegelijkertijd heeft dit ons verder van de natuurlijke processen in ons lichaam afgebracht. De pil legt het natuurlijke afvoerproces stil. Wat je normaal gesproken tijdens de menstruatie los kunt laten op verschillende niveaus (lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel) is niet mogelijk bij het gebruik van de pil. Het lichaam krijgt namelijk signalen die bij een zwangerschap horen, zoals vasthouden en verzorgen. Zonder pil kan er losgelaten worden wat mag sterven. Wordt er geen pil gebruikt, dan is er meer contact met je baarmoeder. Je voelt je beter wanneer je rust nodig hebt, momenten van inspiratie verlopen vloeiender en daarbij verandert je libido ook. Die kan veel sterker en passioneler worden.

 

Er zijn waren culturen waarin men wel begrip had voor vrouwen en hun cyclus. Lang geleden vierden de Mayavrouwen hun maantijd samen. Zij zorgden voor elkaar en maakte er een speciale tijd van, waarin zij hun visioenen deelden met de stam waartoe zij behoorden. Een vrouw in haar maantijd was spirituele verbonden met de kosmos en kreeg in afzondering inzichten waarmee ze de gemeenschap kon helpen.

Zo langzamerhand is er wel een kentering. Overal over de wereld komen vrouwen samen in Rode Tenten om elkaar te ondersteunen. Van elkaar te leren over de natuurlijke wijze van vrouw zijn in deze maatschappij. Maar ook over jezelf neerzetten, vrouwelijk mogen zijn in een mannelijk georiënteerde maatschappij. Ook zie je her en der vrouwen, die werken met vrouwen, om hen terug te laten keren naar de rol die ze vroeger in de maatschappij hadden. Een rol van waardering voor de vrouwelijke kracht, de vrouwelijke normen en waarden, naast die van de mannen. Balans van het vrouwelijke en het mannelijke, op alle vlakken zou ons allemaal veel goed doen.

 

 

In mijn nieuwe training ‘Leef je Levensdoel’, gebaseerd op de chakra’s en de mooie muziek van de handpan, komt dit ook terug. Leer je weer in contact te komen met jouw meest vrouwelijke deel, je baarmoeder. Zal er heling volgen. Ben je weer in staat om te putten uit de levenscheppende, creatieve, passievolle energie die jij in je baarmoeder met je mee draagt.

Wil je mee doen, dan kan nog. 15 mei ga ik starten met 6 mensen en er zijn nog een paar plekken vrij. Wacht niet te lang.

 

Leef in liefde en verbinding.

Hartegroet,

Rilana

 

Gelezen: 4537 keer Laatst aangepast op woensdag, 12 april 2017 14:03
Drs. Rilana Altena

LevensKrachtVerbinder, maanvrouw, verbinder, healer, natuurspiritueel, kennisdrager – en deler, authentiek, puur, daadkrachtig, groot inlevingsvermogen, liefdevol, vol passie en enthousiasme.

www.lunara.nl