Deze pagina afdrukken
woensdag, 22 februari 2017 12:10

Neem jij de verantwoordelijkheid voor jezelf en je eigen leven?

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ik leef een natuurlijk leven, ook wel een waarachtig leven. Een deel daarvan is dat ik de verantwoordelijkheid neem voor wat ik doe, voor wat ik laat, voor wie ik ben en hoe ik mij gedraag. Hoe moeilijk dat soms ook is. Ik merk dat ik er moeite mee heb als andere mensen dat niet doen, alleen maar om zich heen slaan op het moment dat ze het moeilijk hebben.

 

Onlangs had ik een gesprek met een vriend van mij, hij vertelde mij een verhaal en ik moet zeggen dat dit mij deels pissig, maar ook verdrietig maakte. Hij heeft een aantal jaar geleden een collega geholpen. Die man, laten we hem Freek noemen, had relatieproblemen met zijn vrouw en kon even niet thuis zijn. Mijn vriend heeft hem onderdak aangeboden en een luisterend oor. Freek heeft daar een week of 6 gewoond, is tot rust gekomen en vervolgens weer terug gegaan naar zijn vrouw, ondanks dat er niet veel veranderd was in de relatie. Nu een jaar of 6 a 7 later, krijgt mijn vriend een berichtje via Messenger van de vrouw van Freek. Hun relatie is over en mijn vriend krijgt hiervan de schuld, ook dat de kinderen hierdoor een ongelukkige jeugd hebben.

Ik werd in eerste instantie zo pissig. Ik kon zien aan mijn vriend, hoeveel pijn hem dit deed. Hij heeft uit niets anders dan liefde zijn collega een veilige plek geboden en hij krijgt punt bij paaltje de schuld van iets waar hij niets mee te maken heeft, een relatiebreuk tussen twee andere mensen. In tweede instantie werd ik verdrietig. Verdrietig voor die vrouw, die blijkbaar niets anders kan dan om zich heen slaan. Misschien uit verdriet en angst, omdat ze de waarheid niet onder ogen kan, wil zien. Deze waarheid is voor mij dat wat je doet en wat er ook mis gaat in je leven, je eerst zelf daar verantwoordelijkheid voor neemt. Je groeit niet als je moeilijke dingen van je afschuift en er anderen de schuld van geeft.

 

Gaan staan voor jezelf, verbinding maken met je liefdevolle levenskracht, betekent in mijn ogen ook verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Of het nu gaat om het niet lukken van een relatie, een bedrijf op willen zetten, maar het loopt niet, rust in huis willen hebben, maar dat is er niet. Kijk dan eerst naar jezelf, wat gaat er mis en wat kun jij hieraan veranderen. Je kunt alleen maar jezelf veranderen, dan verander je in kleine stapjes de wereld om je heen. Het start klein, als een kiezel in de vijver, maar die kiezel maakt steeds grotere cirkels en heeft een steeds groter effect. Maar de basis ligt in de persoon die die kiezel gooit, verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap voor leren, voor groei en uiteindelijk bij je authentieke zelf komen in een natuurlijk leven.

 

Hoe denken jullie hierover?

Leef in liefde en verbinding.

Warme groet,

Rilana

 

Wil je proeven aan een natuurlijk leven, vol liefdevolle power en levenskracht, kom dan naar de Internationale (Power)Vrouwenavond 4 maart.

 

 

Gelezen: 3567 keer Laatst aangepast op woensdag, 22 februari 2017 14:26
Drs. Rilana Altena

LevensKrachtVerbinder, maanvrouw, verbinder, healer, natuurspiritueel, kennisdrager – en deler, authentiek, puur, daadkrachtig, groot inlevingsvermogen, liefdevol, vol passie en enthousiasme.

www.lunara.nl